Camilerimizi boş bırakmayın

Camilerimizi boş bırakmayın

Ankara Sanat Evi tarafından Ankamall Sanatolia sahnesinde sergilenen “Eşrefpaşalılar” isimli oyunda, kadrosuz, cemaatsiz bırakılan camilerin kapısına mühür vurulmasının toplumdaki suç oranını artırdığı gerçeği gözler önüne serilerek, “Camileri boş bırakmayın” mesajı verildi.

1980’li yılların sonunda İzmir Eşrefpaşa semtinde, ezan sesinden rahatsız olan çevrelerin baskısı ile kapısına mühür vurulan camiye tayin olunan bir imamın, semte gelişinin ardından büyük bir özveri örneği göstererek, semtin kabadayılarının geçmişteki zararlı alışkanlıklarını değiştirmesini konu edinen oyun, “Kulak keserken, kulak kesildiler” mesajıyla, ilahi çağrıya uyan insanların nasıl değişebildiğini gözler önüne serdi.

Ankara Sanat Evi tarafından Ankamall Sanatolia sahnesinde sergilenen “Eşrefpaşalılar” isimli oyun, toplumda işlenen suçların asıl kaynağını tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. 1980’li yılların sonunda İzmir Eşrefpaşa semtinde, ezan sesinden rahatsız olan çevrelerin baskısı ile kapısına mühür vurulan camiye tayin olunan bir imamın, semte gelişinin ardından yaşanan olayları konu edinen oyun, cami ve cemaat kavramlarının önemini, Allah sevgisinin insanda sebep olduğu değişiklikleri kimi zaman güldürerek, kimi zaman da düşündürerek anlattı.

KABADAYI SEMTİ EŞREFPAŞA

Oyunda, kapısına mühür vurulan camiye atanan hocanın büyük bir özveri örneği göstererek, semtin kabadayılarının geçmişteki zararlı alışkanlıklarını değiştirmesi konu ediliyor.

Dönemin kabadayı semti Eşrefpaşa’da yaşananlar, Allahkerim Necmi, Falçata Nusret, Sicilyalı Memduh, Duygu, Madam, Küflü Kamuran, Berber Muhterem ve Şekerci Bilge…

Aynı mahallenin çocuklarının bir hocanın gelişiyle yaşadığı değişim mizah ve hüzünle seyirciye yansıtılıyor.

BİR HİKÂYEYE KONU OLMAK…

“Kulak keserken, kulak kesildiler” mesajıyla, ilahi çağrıya uyan insanların nasıl değişebildiğinin gözler önüne serildiği oyunun yazarı Burak Tarık, “Eşrefpaşa’da yaşananlar, bir hikâyeye konu olmak için ısrar ediyordu. Eşrefpaşalılar, kutlu bir çağrının tenha muhitlerdeki yankılarıdır. Doğruyu anlatmadaki ısrarcılığın ekşi meyveleri” değerlendirmesinde bulundu.

MÜHRÜ KIRIP SABAH NAMAZI KILARLAR

Hoca ile karşılaştıktan sonra büyük bir değişimin içine giren Eşrefpaşalı kabadayılar ve Eşrefpaşa sakinleri, kapısına mühür vurulan camide sabah namazı kılmak için mührü kırıp içeri giriyorlar.

Aralarından biri sabah ezanını okuyarak namaza çağırır ve bildikleri kadarıyla saf tutarak sabah namazını eda ederler. Bu sırada polis, caminin mührünün kırıldığını fark ederek, içeridekileri gözaltına alır.

Mahkemeye çıkartılırlar. Savunmalarında, bu güne kadar çok sayıda suç işlediklerini, ama böyle bir suçu ilk kez işlediklerini ve iki rekat sabah namazı kıldıklarını söylerler.

Falçata Nusret, “Camiler boş bırakıldığı için sokaklar suçlularla dolu” mesajını verir ve serbest bırakılırlar.

ALLAH SEVGİSİNİN ÖNEMİ

Oyundaki bir diğer önemli mesaj da Allah sevgisi. Çok sevdiği nişanlısını kaybeden Falçata Nusret, kendisini kaybetmek üzereyken tanıdığı hocanın telkinleriyle hayata yeniden sarılır. Ancak içinden atamadığı acısının dinmesi için yine camiye koşar ve Rabbine yalvarır.

Yardımseverliğin de önemine vurgu yapan oyun, salonu hınca hınç dolduran tiyatro severler tarafından ayakta alkışlandı.

Ankara Sanat Evi, aynı ekiple 21 Şubat 2007’de “Benden Sonra Ölüm Gelir” isimli oyunu aynı sahnede tiyatro severlerle buluşturacak.

Camilerimizi boş bırakmayın yorumları

  • Image Description
    seoturk
    19.03.2009

    Ellerinize sağlık çok süper yazı.

Top